Przejdź do głównej zawartości

Wymiary w Widok roboczy (Draft View) i Widok cieniowany

Dimensions in Draft and Shaded Views

Ponieważ tryb „Precyzyjny” (Standard) ma dostęp do danych segmentów, a tryby „Widok roboczy” i „Widok cieniowany” nie mają, podczas częstego przełączania między tymi trybami należy uwzględnić kilka kwestii związanych z wymiarami, zwłaszcza przy przechodzeniu z trybu „Precyzyjny” do trybu „Widok roboczy” przez ponowne rzutowanie.

W tej sekcji opisano głównie przypadek, w którym widok jest ustawiony w trybie „Precyzyjny”, a następnie zostaje ponownie rzutowany w trybie „Widok roboczy” lub „Widok cieniowany”. Nie jest to zalecany sposób pracy, ponieważ główną zaletą trybu „Widok roboczy” jest szybsze tworzenie widoków. Jeśli widok „Precyzyjny” już istnieje, nie zaleca się ponownego rzutowania go w trybie „Widok roboczy”, ponieważ zazwyczaj nie przyniesie to żadnych korzyści.

Ponowne rzutowanie z trybu „Precyzyjny” do trybu „Widok roboczy” lub „Widok cieniowany”

Dział zatytułowany „Ponowne rzutowanie z trybu „Precyzyjny” do trybu „Widok roboczy” lub „Widok cieniowany””

Na poniższym obrazie dodano dane segmentów. Wymiary wskazują te same linie, ale niektóre z nich odnoszą się do widocznych części, a inne do części ukrytych.

Ponowne rzutowanie z trybu Precyzyjny do trybu Widok roboczy lub Widok cieniowany

Jeśli dane segmentów zwymiarowano w widoku w trybie „Precyzyjny”, a następnie widok został ponownie rzutowany w trybie „Widok roboczy”, dane segmentów zostaną wyświetlone na niebiesko. Oznacza to, że wymiary w rzeczywistości nie wskazują segmentów, ponieważ tryb „Widok roboczy” nie obsługuje danych segmentów.

Ponowne rzutowanie z trybu Precyzyjny do trybu Widok roboczy lub Widok cieniowany

Wymiary nie zostały utracone. Jednak w trybie „Widok roboczy” nie wskazują żadnych elementów i nie zostaną zaktualizowane po wprowadzeniu zmian w projekcie.

Ponowne rzutowanie z trybu Precyzyjny do trybu Widok roboczy lub Widok cieniowany

Aby zaktualizować wymiary danych segmentów, przekształć widok „Widok roboczy” w widok „Precyzyjny”. Dopóki nie wprowadzono znacznych zmian, które mogłyby na przykład spowodować usunięcie linii, wymiary zostaną zaktualizowane. Jeśli wprowadzono znaczne zmiany i nie można ponownie powiązać wymiarów z elementami, do których były wcześniej przypisane, zostaną one wyświetlone na czerwono.

Ponowne rzutowanie z trybu Precyzyjny do trybu Widok roboczy lub Widok cieniowany

Oryginał: Dimensions in Draft and Shaded Views

© 2026 DatacompITPolityka prywatności← Powrót do alibre.pl